Раціон, багатий цільнозерновими продуктами і клітковиною, знижує ризик смерті від раку
Дієтологи радять починати свій день з тарілки каші. Це дозволить прожити довше, впевнені фахівці.
Вони з'ясували: раціон, багатий цільнозерновими продуктами і клітковиною, знижує ризик передчасної смерті від хронічних захворювань, включаючи рак, хвороби серця, респіраторні недуги і діабет.
До цільнозернових продуктів відносяться пшениця, овес і кіноа. Крім клітковини, в них містяться мінеральні речовини і антиоксиданти.
Поспостерігавши за добровольцями протягом 14 років, гарвардські фахівці підрахували: з'їдаючи в день 34 грами цільнозернових, можна знизити ризик передчасної смерті на 17%.
Також раціон, багатий подібними продуктами, давав 11 %-е зниження ризику смерті від респіраторних недуг, 48 %-е зниження ризику розвитку діабету і 34 %-е зниження ризику смерті від діабету.
Ризик смерті від раку знижувався на 15%. Що саме в даних продуктах виробляє позитивний ефект, вчені поки не знають. Це може бути сама клітковина або щось ще.
