Ми з дитинства дуже часто чуємо про те, що після їжі треба чистити зуби. Так само ми знаємо, що якщо під рукою немає зубної пасти, то можна з’їсти пластинку жувальної гумки, яка теж непогано справляється з її функціями. Але звідки ми все це знаємо? Звідки пішло це поняття що жуйка – це правильний кислотно-лужний баланс, здоров’я зубів, та й взагалі крутий і правильний стиль життя? Усі це знають – з реклами. Однак з телевізора нам зазвичай розповідають, які переваги і вигоди може принести вживання рекламованого продукту, а от про побічні і шкідливі властивості, зрозуміло, ні слова! Ну раз реклама мовчить, то давайте спробуємо самі розібратися.
Користь жувальної гумки
Корисні властивості жувальної гумки: Допомагає виділенню шлункового соку, що сприяє кращому засвоєнню їжі. Після їжі частково очищає порожнину рота. Може врятувати становище перед важливою зустріччю, наприклад, запобігти чи ліквідувати неприємний запах з рота.
Шкода жувальної гумки
Жувати гумку рекомендується після їжі, ні в якому разі не жуйте її на голодний шлунок, а інакше це може призвести до дуже небезпечних хвороб, таким як гастрит або гастродуоденіт. Людям, які вже страждають цими захворюваннями, категорично протипоказано навіть наближатись до жуйки. І це не жарти! Існують дослідження, які показують, що буде, якщо жувати жувальну гумку і нічого не їсти: шлунковий сік, що виділяється за відсутності їжі, перетравлює захисну слизову оболонку шлунка. Так само не рекомендується її жувати, якщо у вас стоїть пломба в зубах, процес жування може розхитати цю пломбу, і спровокувати її випадання. Ще вона шкідлива великим вмістом цукру, що зовсім не здорово впливає на стан наших зубів.
Білий колір зубів є в сучасному світі візиткою будь-якої людини. Але всім відомо про утворення нальоту і потемніння зубів. Зазвичай курці, і любителі чаю або кави з цією проблемою стикаються частіше. І тоді ми починаємо вдаватися до відбілюючих властивостей жуйки, які по телевізору рекомендують провідні стоматологи. Але ми розчаруємо вас: жувальна гумка майже не видаляє наліт зі зубів – він занадто для неї чіпкий. Ніяка гумка не замінить чищення зубів зубною пастою. Шкода цього продукту обумовлена й іншими негативними чинниками. Вище вже говорилось про великий вміст цукру в жуйку, але це половина біди. Інша половина – це те, що дбайливі виробники вирішили замінити звичайний цукор при її виробництві, на всім відомий підсолоджувач аспартам (Е951), який у наш час додають практично у всю не дорогу газовану воду. Аспартам ж у свою чергу крім солодкого смаку є джерелом фенілаланіну. У людському організмі фенілаланін порушує гормональний баланс, особливо це небезпечно для діабетиків, вагітних жінок, дітей, людей з надмірною вагою. Фенілаланін викликає захворювання не відразу, в нашому організмі він може накопичуватися роками. Мине рік, пройде два, і потім не дивуйтеся, звідки у вас з’явилася та чи інша хвороба. Канцерогенний ефект аспартама вже давно доведений завдяки дослідам на тваринах. У США його вже давно заборонили. Висновок Жувати жуйку корисно лише у перші 5-10 хвилин, відразу після їжі. У інших випадках вона може завдати непоправної шкоди для вашого здоров’я.