8 продуктів, які зберігають артерії чистими
Деякі «обрані» продукти, які багаті поживними речовинами і забезпечують організм усім необхідним - від антиоксидантів і поліфенолів до вітамінів і мінералів, недавно стали називати «Суперфуд». Приставка супер покликана зарезервувати цим продуктам перші місця в списку ваших покупок - завдяки їх величезну користь для здоров'я. Зокрема для здоров'я артерій.
Артерії переносять кров, багату на кисень, від серця до органів і тканин організму. Різні чинники (в тому числі неправильний спосіб життя і раціон, хронічне запалення) призводять до того, що на внутрішніх стінках артерій накопичується наліт, який заважає вільному переміщенню крові. Існує кілька «Суперфудів», які допоможуть зберегти ваші артерії чистими, а значить, зменшити ризик серцево-судинних захворювань.
Журавлина
Ця свіжа, терпка ягода - універсальний інгредієнт на кухні, її можна додавати в каші, десерти, салати, соуси, прикрашати нею основні страви. Багата калієм, журавлина допомагає знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) і підвищити рівень «хорошого» - ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності). Дослідження показують, що регулярне споживання цієї ягоди допомагає зменшити ризик серцевих захворювань.
Часник
Ароматний часник покращує здоров'я серця, знижуючи рівень холестерину ЛПНЩ. Дослідження, проведене в Центрі серцево-судинної фармакології в Майнці, Німеччина, також показало, що часник допомагає боротися з віковими змінами в роботі серцево-судинної системи.
Авокадо
Авокадо, здається, сьогодні на вершині списку улюблених усіма продуктів. Його можна додавати в салати, намазувати на тости або використовувати в якості ідеального здорового жиру в бутерброди.
Авокадо знижує рівень «поганого» холестерину, одночасно підвищуючи рівень "хорошого". У 1996 році дослідження, проведене в Мексиці, показало, що у людей, які щодня з'їдали авокадо протягом одного тижня, рівень ЛПНЩ знизився, а ЛПВЩ - виріс. Калій, яким багате авокадо, допомагає знизити артеріальний тиск.
Куркума
Куркумін, що міститься в цій спеції, є протизапальним речовиною, який не дає артеріях ставати жорсткішими і накопичувати шкідливі бляшки. Куркума також багата на вітамін В6, який запобігає пошкодженню кровоносних судин і накопичення нальоту. Крім того, ця спеція знижує рівень ЛПНЩ і зменшує окислення холестерину.
Шпинат
Не важливо, додаєте ви його в салат, кидаєте в блендер для приготування ранкового смузі або тушкуйте з іншими овочами, шпинат - один з головних «Суперфудів». Він входить в список 40 найбільш вживаних продуктів. Його користь для здоров'я артерій обумовлена тим, що він багатий калієм і фолієвою кислотою, які допомагають знизити кров'яний тиск. Дослідження показують, що шпинат зміцнює серце, посилюючи функції азотної кислоти, яка оптимізує кровообіг і кров'яний тиск.
Лосось
Ця смачна і корисна риба багата жирними кислотами омега 3, які не тільки допомагають знизити артеріальний тиск. Вони нормалізують рівень холестерину ЛПВЩ, знижуючи рівні тригліцеридів і зменшуючи при цьому запалення кровоносних судин, яке може викликати утворення тромбів в артеріях.
Оливкова олія
Дивовижна добавка до салатів, оливкова олія - це здорова суміш антиоксидантів поліфенолів і мононенасичених жирів. Вони допомагають запобігти утворенню небезпечного нальоту в артеріях, тому що знижують рівень ЛПНЩ і підвищують рівень ліпопротеїдів високої щільності. Дослідження, проведене в 2011 році, показало, що у людей у віці 65 років і вище, які послідовно вживали оливкову олію (в приготуванні їжі або самостійно), ризик виникнення інсульту знижувався на 41%.
Гранат
Якщо ви додаєте зерна граната в салати або п'єте гранатовий сік, ви тим самим зміцнюєте здоров'я артерій. Гранати містять фітохімічні речовини, які працюють так само, як антиоксиданти, зберігаючи слизову оболонку артерій здоровою. Дослідження 2005 року показало, що сік цього фрукта стимулює вироблення в організмі оксиду азоту, який допомагає нормалізувати кровообіг і зберігає артерії чистими.