Залишити відгук про аптеку


Меню сайта:

Сім причин, чому варто пити каву

Кава не тільки зігріває і тонізує, вона може бути вкрай корисним для здоров'я. В останні роки і десятиліття вчені досліджували вплив кави на здоров'я людини і результати можна назвати дивовижними.

1) Цей напій не просто бадьорить, він може буквально зробити людину розумнішою.

Активний інгредієнт кави - речовина, яка називається кофеїн. Він потенціює працездатність і є найбільш вживаним психостимулятором в світі.

Кофеїн діє на мозок за допомогою блокування нейромедіатора аденозину.

В результаті блокування аденозину посилюється активність нейронів мозку і вивільняються нейромедіатори дофамін і норадреналін.

Численні дослідження впливу кофеїну на центральну нервову систему виявили його здатність покращувати настрій і реакцію, стимулювати пам'ять, концентрацію уваги і здатність до навчання.

Кофеїн через блокування певного нейромедіатора справляє стимулювальний ефект. Дослідження підтвердили його здатність покращувати настрій і функції центральної нервової системи.

2) Кава допомагає "спалювати" жирові відкладення і покращувати фізичну форму

Саме тому кофеїн входить до складу жиропоглинаючих БАДів.

Через свій стимулюючий ефект кофеїн прискорює обмін речовин і посилює окислення жирних кислот.

Деякі механізми дії кофеїну покращують фізичну форму, частково за допомогою мобілізації жирних кислот з тканин організму.

Два незалежних дослідження встановили, що кофеїн покращує спортивні показники на 11-12 відсотків.

3) Кофеїн прискорює обмін речовин і мобілізує з тканин жирні кислоти.

Прийом кофеїну покращує спортивні результати.

Кава в значній мірі знижує ризик розвитку діабету другого типу.

Захворюваність на діабет другого типу залежить від способу життя. Поширеність цієї хвороби останнім часом набуває характеру епідемії, за останні десятиліття відзначається десятикратний стрибок захворюваності, зараз від цієї хвороби страждають близько 300 мільйонів людей.

Регулярне вживання кави пов'язують зі зниженням імовірності розвитку діабету другого типу. Люди, що п'ють кілька чашок кави в день менше схильні до захворюваності цією формою діабету.

4) Кава знижує ризик захворіти хворобами Альцгеймера і Паркінсона

Кава не тільки стимулює вищу нервову діяльність. Вона може захистити мозок від старіння.

Перспективні дослідження вказують на те, що у любителів кави ризик захворіти хворобою Альцгеймера і слабоумством знижується аж до 60 відсотків.

Хвороба Паркінсона характеризується загибеллю клітин мозку, що виробляють дофамін. Серед нейродегенеративних розладів це захворювання займає друге місце за поширеністю.

Вживання кави може знизити ймовірність розвитку цього захворювання в діапазоні між 32 до 60 відсотків. Вживання кави знижує ризик розвитку недоумства і найбільш поширених нейродегенеративних захворювань.

5) Кава може знижувати смертність. Багато хто впевнений у тому, що кава шкідлива для здоров'я.

Це громадська думка, що йде врозріз з науковими даними.

В результаті двох проведених епідеміологічних досліджень з'ясувалося, що вживання кави знижує загальну смертність незалежно від причин.

Особливо це твердження справедливо по відношенню до діабету другого типу. Одне з досліджень підтвердило, що серед любителів кави ризик померти протягом двадцятирічного періоду знижується на 20 відсотків.

Вживання кави пов'язують зі зменшенням загальної смертності з різних причин, в тому числі з-за діабету другого типу.

6) Кава багатий поживними речовинами і антиоксидантами

Кава - це не просто напій темного кольору. У ній містяться поживні речовини, мікроелементи і вітаміни.

Склад чашки кави:

П'ять відсотків денної норми пантотенової кислоти (вітамін В5).

Одинадцять відсотків денної норми рібофлавітна (вітамін В2).

Два відсотки денної норми ніацину і тіаміну (вітаміни В3 і В1).

Три відсотки денної норми калію і магнію.

Ці цифри можуть здатися не надто вражаючими, але з ростом кількості випитих чашок кави в день ростуть і цифри.

І це не повна картина, адже кава багата ще й антиоксидантами.

Фактично, кава - найбагатший антиоксидантами продукт в сучасних дієтах. В цьому відношенні він перевершує фрукти і овочі разом узяті. Кава містить солідні обсяги певних вітамінів і мінеральних речовин. Це найбагатший антиоксидантами продукт в сучасних дієтах.

7) Не дивлячись на те, що в помірних дозах кава корисна, її надмірне вживання може завдати шкоди організму.

Багато зі згаданих вище досліджень - епідеміологічні. Результати таких досліджень допомагають встановити зв'язок між подіями і часто не передбачають прямих доказів.

Щоб бути впевненим в користі цього напою, не варто класти в нього цукор або його синтетичні замінники. Якщо стимулюючий ефект кофеїну заважає засипати, не варто його пити після другої години дня.

Однак очевидно, що кава зовсім не така шкідлива, як про нього звикли думати. Цілком ймовірно, що вона може бути найкориснішим напоєм на планеті.

Повернутись