Залишити відгук про аптеку


Меню сайта:

Хурма

Хурма (лат. Diaspyros - сердечне яблуко) - м'ясиста солодка ягода оранжевого кольору. Поширена хурма в тропічному і помірному кліматичних поясах. Батьківщиною хурми вважається Північна частина Китаю, проте в даний час хурму вирощують в Вірменії, Азербайджані, Грузії, Греції, Киргизії, Туреччині, Криму, Австралії, Америці та інших країнах. У всьому світі налічується понад 500 видів хурми.

Хурма має досить низький глікемічний індекс, тобто наявний в ягоді цукор живить організм, але при цьому не підвищуює рівень глюкози в крові і не скупчуються у вигляді жирових відкладень. Також корисні речовини хурми позитивно впливають на лікуванні атеросклерозу, при цьому 100 г. ягоди - рекомендована кількість для щоденного вживання.

Провітаміни хурми сприятливо впливають на організм із злоякісними утвореннями і при лікуванні лейкемії. Ці ж речовини допомагають відновити нормальну діяльність головного мозку при енцефалітах і крововиливах, заспокоїти надмірно збуджену нервову систему, підвищити працездатність.

Йод, що міститься в хурмі, заповнює його недолік в організмі при порушенні роботи щитовидної залози. Як засіб від болю в горлі при простудних захворюваннях, можна скористатися розчином соку хурми і теплої води.

Не рекомендується вживати хурму людям з порушенням роботи підшлункової залози і хворим на цукровий діабет, тому що хурма містить 25% сахарози.

Недоспілі плоди хурми мають в своєму складі велику кількість таніну (надає терпкий смак), який володіє терпкими властивостями. У зв'язку з цим не варто вживати хурму людям, які перенесли відкриті операції на кишечнику і шлунку. Це може привести до спайок кишок. Також не варто захоплюватися хурмою тим, хто страждає на хронічні запори і геморой.

Повернутись