Залишити відгук про аптеку


Меню сайта:

Чим запивати ліки

Всім відомо, що таблетки слід запивати звичайною водою. Але не завжди це так. Посилити вплив препарату на організм можна лише за допомогою рідини, якою ви запиваєте пігулки.

Чим не можна запивати ліки:

  • Грейпфрутовий сік. Якщо ви приймаєте будь-які пігулки, нехай навіть від застуди, відмовтеся на час від цього соку.
  • Журавлинний сік або морс. Його небезпечно поєднувати з препаратами, розріджуючими кров.
  • Апельсиновий сік. Будь-які цитрусові соки не можна поєднувати з аспірином.
  • Газовані не лужні напої. Ними краще не запивати взагалі ніякі таблетки.
  • Чай. Його поєднання з азотовмісними препаратами типу кофеїну, папаверину, кодеїну, еуфіліну та більшістю серцевих препаратів може чинити негативний вплив на серцево-судинну систему.
  • Алкоголь. У поєднанні з ним багато лікарськіх засобів (антибіотики, снодійні, заспокійливі, протизапальні і анальгетики) перетворюються у токсини, які отруюють організм. А прийом разом з препаратами, розріджуючими кров, може привести до інсульту.

Чим не можна заїдати ліки:

  • Сир, яйця, печінка, оселедець. Сприяють підвищенню тиску і збільшують токсичний вплив ліків на організм при прийомі антидепресантів.
  • Кислі фрукти. Послаблюють дію еритроміцину та антибіотиків пеніцилінового ряду.
  • Соя, ікра, ковбаса, шоколад. При поєднанні з антидепресантами та противиразковими препаратами можуть спровокувати гіпертонічний криз.
  • Білокачанна капуста, редиска, редька. Здатні знижувати дію гормональних препаратів.
  • Часник. У поєднанні з прийомом аспірину веде до поганий згортання крові та ризику виникнення кровотеч.
  • Печінка, нирки, бобові. Різко знижують ефективність протизаплідних засобів. А при поєднанні з препаратами, що містять сульфаніламіди, можуть утворювати сполуки, які порушують роботу нирок.
  • Смажена риба. При сумісному прийомі з аспірином підвищує ризик розвитку захворювання шлунка, а у людей, що мають їх, з'являється ризик шлункового кровотечі.
  • Хліб, різна випічка. Нейтралізує вітамін D, знижує лікувальний ефект антибіотиків.
  • Кролятина, курятина, яловичина, свинина. Білок не поєднується тільки з аспірином, гальмує його всмоктування.

Повернутись